Sa ne ingrijim si dantura…

fluorul

defluorizareCand fluorul a  fost adaugat apei in anii ’40, intr-un experiment ce dorea preventia degradarii danturii, niciun produs de igienizare a dintilor nu continea fluor: nici pasta de dinti, nici apa de gura, nici unguentele. In decursul ultimilor 60 de ani insa, pe masura ce un numar din ce in ce mai mare de comunitati au adoptat tehnica fluorarii si fiecare nou produs intrat pe piata continea fluor, expunerea la aceasta substanta nociva a crescut alarmant, vizandu-i mai ales pe copii.

Expunerea din alte surse a crescut de asemenea: in mancarea sugarilor, in alimentele procesate, supe, chiar bere fabricata cu apa fluorata, legume sau fructe crescute cu apa contaminata, bauturi imbuteliate, vinuri, si nu in ultimul rand medicamentele; lista insa nu se incheie nicidecum aici. Luate impreuna, aceste cantitati de fluor in dietele moderne au dus la nasterea unui cocktail toxic, care a creat un numar uimitor de cazuri de fluoroza cauzate de excesul de fluor. Problema fluorului tine, prin urmare, nu de gasirea de surse din care organismul sa il asimileze cat mai mult, ci din contra, de fenomenul stoparii suprasaturatiei atat de problematice.

Intrucat orice rau provocat de modernizarea excesiva a mijloacelor de cercetare, respectiv productie, isi are si reversul, izvorat din aceeasi preocupare pentru descoperirea de solutii, reducerea expunerii la fluor si-a gasit in ultimii ani rezolvarea. Desigur, intuim deja raspunsul- filtrele de epurare a apei.
Filtrarea prin osmoza inversa, cu ajutorul filtrelor activate de defluorizarea prin alumina, potrivite uzului casnic in special, sau filtrarea prin distilare pot fi rezolvarea. Pentru ca apa nu este singura sursa de substante nocive, trebuie sa avem de asemenea in vedere utilizarea pastei de dinti fara fluor, evitarea consumului excesiv de ceai negru sau rosu(compusii chimici gasiti in frunzele de ceai contin mari cantitati de fluor chiar in starea naturala!), sondarea alimentelor procesate, in componenta carora fluorul joaca rol de conservant, si nu in ultimul rand, grija la medicamente(in speta la antidepresive si tratamentele destinate osteoporozei).

Asadar, nu mai stati pe ganduri. Fluorul este un inamiefectul-florului-la-copiic la fel de semnificativ al sanatatii dumneavoastra, alaturi de clor, nitriti si conservantii alimentari atat de omniprezenti astazi. Optarea pentru instalarea unui filtru de apa in locuinta dumneavoastra previne o serie nebanuit de larga de afectiuni.