Protejarea calitatii apei

Save-Water

 

Pe 22 martie sărbătorim Ziua Mondială a Apei, zi aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din 1992. Sărbatoarea este de o reală importanţă, mai ales, pentru că apa este una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii.

La nivel global, sursele de apă sunt rare: mai puţin de 1% din apa de pe glob este bună pentru consum, iar peste 1,2 miliarde de oameni –o cincime din populaţia lumii – nu are acces la surse de apă potabilă. În Europa, cantitatea nu este principala problemă, ci calitatea apei lasă uneori de dorit. Circa 35% din apa din Europa provine din ape de suprafaţă – lacuri şi râuri –, care sunt afectate de poluare. Restul de 65% provine din ape freatice – apa de ploaie infiltrată în pământ, care formează bazine subterane de apă.water-is-life-dont-waste-it-quote-1

Deşi în ultimii 30 de ani în UE s-au luat măsuri pentru reducerea poluării, mai sunt multe de făcut şi putem şi noi să contribuim la acest efort. In cele ce urmeaza gasiti recomandari pentru protejarea si conservarea apei.

  •  Fă un duş, în loc de baie; astfel consumi de patru ori mai puţină apă; de asemenea, inchide robinetul cât timp te speli pe dinţi (dacă toţi europenii ar închide robinetul, s-ar economisi suficientă apă pentru a umple 6.000 de piscine olimpice în fiecare an)
  • Porneste masina de spalat vase/rufe doar cand este la capacitate maxima. 
  •   Verifică şi repară robinetele. Robinetele care curg, duc la pierderea a circa 25 de litri de apă pe zi şi asta se poate rezolva cu o simplă garnitură nouă
  •  Păstrează apa de ploaie; poate fi folosită la udatul grădinii sau la spălarea maşinii.
  • Nu arunca substanţe chimice sau ulei prin sistemul de scurgere – adică vopsea, lacuri, insecticide, medicamente, ulei de gătit şi ulei de motor; află dacă există centre de colectare pentru aceste materiale în cartierul tău/returnează medicamentele vechi la cea mai apropiată farmacie.
  • Foloseste produse de uz casnic non-toxice, pe cat posibil naturale; otetul, praful de copt sau sucul de lamaie  substituie cu succes produsele de curatenie, sunt ieftine si prietenoase cu mediul inconjurator.
  • Nu arunca gunoaie în râuri, în lacuri sau în mare. Gunoaiele aruncate pot ajunge la mari distanţe, cărate de curenţii marini şi de vânt; ele pot ucide peştii, alte vieţuitoare marine sau păsările.