Apa din comert, cea mai buna apa plata?

Exista ideea preconceputa  conform careia apa de la robinet este daunatoare, iar cea imbuteliata si vanduta in comert este benefica. Principala rezerva pe care o au oamenii fata de apa de la robinet este cantitatea de clor pe care aceasta o contine, cat si existenta sedimentelor( mal, particule de nisip etc).

Toti parametrii de calitate ai apei potabile se gasesc in anexa Legii 458/2002 actualizate.  Chiar daca pe multe sticle de apa scrie ca aceasta provine din surse sigure, consumatorii ar trebui sa verifice pe eticheta  urmatoarele repere: reziduul sec, PH-ul, turbiditatea, nitratii si nitritii. Pe multe din ambalaje, producatorii  nu specifica cantitatile substantelor de interes; chiar si lista de minerale insirata de comercianti nu coincide cu realitatea, deoarece acestea se pierd in procesarea si depozitarea necorespunzatoarea a apei. Cantitatile mentionate pe etichete sunt cele din momentul colectarii apei. Totodata, sticlele de plastic contin chimicale si substante nocive, ce pot contamina apa.

Asadar ce criterii ar trebui sa indeplineasca cea mai buna apa plata?                          

Parametrii ce trebuiesc respectati sunt:

  • PH: 6.6- 9.5
  • nitrati: <50 mg/l
  • nitriti: < 0.5 mg/l
  • turbiditate: < 5
  • pesticide:<  0.10 g/l
  • floruri: < 1.2 mg/l
  • cantitatea de reziduu sec: < 500 mg/l

Cantitatea de reziduu sec afisata pe apele plate reprezinta totalitatea sarurilor existente in apa, calculata in momentul aducerii apei la o temperatura de 180 grade Celsius, fiindu-i stabilita cantitatea de impuritati ramasa dupa acest procedeu; dupa aceasta etapa, apa este imbuteliata.

Fierberea apei plate nu este o solutie deoarece concentratia de saruri, nitrati si minerale va creste. In urma fierberii, se distrug doar microorganismele,  care in mod normal nici nu ar trebui sa existe in apa din comert.

Daca apa imbuteliata nu este atat de sanatoasa precum sustin comerciantii care este solutia pentru a obtine o apa sanatoasa, gustoasa, buna de baut?Nimic mai simplu! Consumul apei de la robinet, dupa ce s-a montat un sistem de filtrare si purificare al acesteia.  Purificatoarele cu osmoza inversa ofera un maxim de calitate cu costuri minime, reusind sa elimine in proportie de 99% atat impuritatile organice, cat si cele anorganice.

Investitia intr-un purificator de apa se amortizeaza in timp deoarece durata de viata a consumabilelor este mare (6-8 luni), iar costul lor este mic. In schimb, consumul de apa imbuteliata este mult mai ridicat datorita costului ambalajului, etichetei, imbutelierii, transportului, depozitarii, intermediarilor etc. In concluzie, cu ajutorul purificatorului de apa cu osmoza inversa vei avea parte de apa curata, pura direct de la robinet, fara costuri majore.

water glasses