Rolul lampilor UV in sterilizarea apei

lampa-uv25w-92-1000x1000

Sterilizarea microbiologica a apei se poate realiza prin mai multe metode, insa cea mai moderna si mai eficienta este sterilizarea apei cu ajutorul lampilor UV. Acestea emit radiatii ultraviolete menite sa distruga microorganismele, virusurile si bacteriiile existente in apa.

De ce este nevoie de o lampa UV pentru a steriliza apa?  Microorganismele, virusurile, bacteriile au capacitatea de a deveni rezistente la substantele chimice utilizate pentru tratarwdea apei. Astfel, metoda de dezinfectare a apei cu clor devine din ce in ce mai inutila; pentru a-i  pastra eficienta este necesara marirea cantitatii  adaugate in apa.

Sterilizarea microbiologica a apei se poate realiza prin mai multe metode, insa cea mai moderna si mai eficienta este sterilizarea apei cu ajutorul lampilor UV. Acestea emit radiatii ultraviolete menite sa distruga microorganismele, virusurile si bacteriiile existente in apa. Lampile UV sterilizeaza apa cu o eficienta de 99%, cu un debit instant variabil in functie de puterea lampii, fara adaos de substanta chimica.  In tarile civilizate sterilizarea cu UV a inlocuit deja vechile statii de clorinare dovedindu-si eficienta in timp.

Conditiile pe care apa trebuie sa le indeplineasca pentru ca razele cu ultraviolete sa aiba eficacitate maxima sunt:

  • duritatea totala sa fie mai mica de 6 dHuvlight
  •   fier < 0,3 mg/l
  • hidrogen sulfurat < 0,05 mg/l
  • suspensii solide < 10 mg/l
  • mangan < 0,05 mg/l

Daca buletinul de analiza a apei arata ca valorile de mai sus sunt mai mari, se vor aplica tratamente specifice fiecarui parametru depasit ( dedurizator pentru duritate, filtru de sediment pentru suspensiile solide, multifiltrare pentru fier si mangan etc)

Alegerea unei lampi UV se face in functie de mai multi parametrii deoarece este  necesara o anumita „doza” de raze ca apa sa fie dezinfectata. De exemplu, una este sa aplici un tratament de dezinfectie cu ultraviolete   pentru apa de retea care este deja tratata cu clor si alta este sa aplici un tratament pentru apa de put, unde nu a fost efectuata niciun fel de dezinfectie.

In ceea ce priveste  utilizarea in scop rezidential, lampile cu ultraviolete
pot fi montate la intrarea in casa  si in acest fel toata apa , indiferent de punctul de consum, este tratata.

Pentru apa potabila ce urmeaza a fi bauta sau folosita la prepararea mancarii se recomanda purificatoarele de apa cu osmoza inversă si lampa UV, montate in la chiuveta bucatariei . Astfel, microorganismele, bacteriile si virusurile sunt retinute in mare parte in filtre si membrana de osmoza inversa, iar ce reuseste sa treaca de aceste filtre , vor avea parte de sterilizare instanta.